מהו ניתוח כיס?
אחת מדרכי הטיפול בציסטת ברתולין היא הליך כירורגי פולשני הידוע כניתוח כיס, במהלכו נבצע חתך קטן בציסטה כדי לנקז את הנוזל. בשלב הבא נתפור את קצוות הציסטה לרקמה שמסביבה ליצירת כיס קטן עם פתח, המאפשר לנוזל הניגר מבלוטת ברתולין להתנקז בחופשיות. לאחר הטיפול הציסטה כבר לא תהיה מלאה בנוזלים, אלא תיראה כמו כיס ממש קטן שבימים הראשונים גם עלול לדמם מעט.
אני נשאל לא פעם לגבי רמת הכאב במהלך הניתוח עצמו. חשוב שתדעי כי ניתוח ציסטת ברתולין כשלעצמו אינו כואב מכיוון שהוא בדרך כלל נערך בהרדמה מקומית או כללית. יחד עם זאת, עלולה לסבול מכאב ואי נוחות באזור לאחר ההליך ולמשך מספר ימים, גם כשאת מטילה שתן שעלול לבוא במגע עם הפצע.
שלב ההתאוששות וההחלמה
לאחר כמה שעות של התאוששות, וכל עוד מצב מאפשר זאת, תשוחררי לביתך לאחר שתצטיידי במשככי כאבים ולעיתים גם באנטיביוטיקה למניעת זיהום.
במהלך השבועות הראשונים ייתכן שתחווי הפרשות קלות, ומעט דימום. בתקופה זו חשובה מאוד השמירה על ההיגיינה באזור, ולוודא כי הוא נקי ויבש. בחודש הראשון שלאחר הניתוח מומלץ ללבוש תחתוני כותנה, להימנע מלבישת בגדים צמודים, מקיום יחסי מין ומכל פעילות אינטנסיבית. זאת בנוסף להקפדה על אכילה נכונה, צריכת מים ומנוחה מרובה.
המשך טיפול
לאחר הניתוח נבדוק את דפנות הציסטה עבור כל רקמה שעלולה להיות ממאירה, כדי לבדוק אם יש תאים סרטניים ובמידת הצורך אף לבצע ביופסיה. במידה וממשיכות להופיע ציסטות שאינן מושפעות מדרכי טיפול אחרות, נוכל להסיר את הבלוטות עצמן באמצעות ניתוח ייעודי.
האם ניתן למנוע הופעת ציסטת ברתולין?
אין שיטה שיכולה להבטיח את מניעת התפתחות הציסטה. לעיתים, גם השמירה החשובה כל כך על היגיינה באזור, לא תמנע את הופעתה. שימוש בקונדום במהלך קיום יחסי מין יכול להגן על התפתחות זיהום והידבקות במחלות מין שעלולים גם הם לגרום להיווצרות הציסטה. אם אתה חושדת שאת סובלת מציסטת ברתולין חשוב לפנות לגורם רפואי במיידי, במטרה לקבל טיפול מוקדם ויעיל.
את המאמר כתב ד”ר גיא גוטמן .
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל info@rgg-news.co.il