השפעת העונתית כבר כאן במלוא עוזה. החורף מביא אתו שלל מחלות נגיפיות, חלקן, או רובן, יחלפו מאליהן עם מעט מנוחה, אבל ישנם תסמינים שיכולים להעיד כי הגוף שלכם מפתח מחלה קשה יותר, שיכולה לעיתים להסתבך, והיא נקראת שפעת.
ד”ר דין ריכטר, מומחה ברפואת משפחה, מחוז דן פ”ת כללית עוזר לנו לעשות סדר, ולדעת מהי שפעת, מה מאפיין אותה לעומת מחלות ויראליות אחרות, מהן הסכנות ומדוע כל כך חשוב ללכת ולהתחסן?
ד”ר ריכטר, נתחיל בשאלת השאלות, מהי בעצם שפעת?
“שפעת היא מחלה נגיפית-עונתית הנגרמת על ידי נגיפי אינפלואנזה, בעיקר מזני A ו-B. זן A יכול לפגוע בבני אדם ובבעלי חיים (כמו עופות וחזירים), בעוד שזן B פוגע בבני אדם בלבד.
הנגיפים משתנים מעונה לעונה ועוברים מוטציות, לכן ישנה חשיבות מכרעת להתחסן נגד הנגיף משנה לשנה”.
מהם התסמינים העיקריים של השפעת?
“השפעת מאופיינת בעיקר בחום גבוה, כאבי שרירים, שיעול וחולשה כללית. משך זמן התסמינים הוא בדרך כלל עד כשבוע.
הסכנה הגדולה בשפעת זה שהיא יכולה להוביל לסיבוכים כגון דלקת ריאות, פגיעה בשרירי הלב או המוח והחמרה של מחלות כרוניות קיימות”.
יש סימני אזהרה לכך שהשפעת הופכת להיות מסוכנת?
“חשוב לשים לב, מלבד לתסמינים הרגילים, לתסמינים כמו חום גבוה מאוד שנמשך מעל ל-72שעות, קוצר נשימה, בלבול ושינוי במצב ההכרה. כל אלה מחייבים הגעה מידית לרופא”.
איך אפשר למנוע את השפעת?
“הצעד הראשון והחשוב ביותר הוא כמובן התחסנות. צעדים חשובים נוספים למניעה הם שמירה על היגיינה ואוורור חללים סגורים.
במידה ואנו מרגישים חולים, מומלץ להימנע ככל הניתן מלהסתובב בחוץ, או להסתובב עם מסכה על מנת למנוע הדבקה”.
איך הנגיף עובר מאדם לאדם?
“השפעת מידבקת מאוד עקב כך שהנגיף נישא באוויר בטיפות זעירות, שנפלטות בשיעול או בעיטוש. ההדבקה מהירה במיוחד בחורף, שכן הצפיפות במקומות סגורים היא גבוהה יותר.
התחלואה הגבוהה גורמת לעומס רב על קופות החולים ומחלקות האשפוז בבתי החולים, אנו רואים את זה עכשיו ביתר שאת, שכן שיא העומס מגיע בחודשים ינואר-פברואר, לכן הזמן להתחסן הוא עכשיו”.
איך החיסון עובד?
“חיסון זה אחת מהשיטות הכי יעילות ברפואה למניעה של מחלות זיהומיות ושמירה על בריאות הציבור. החיסון בעצם גורם למערכת החיסונית של הגוף לזהות ולתקוף פתוגנים (נגיפים או חיידקים) בטרם הם יתפתחו ויגרמו למחלה קשה.
החשיבות של חיסון השפעת היא שהוא נותן הגנה ומקטין את הסיכוי לחלות במחלות שיכולות להתפתח כתוצאה מהשפעת, כמו חצבת, פוליו ועוד מחלות שונות.
דבר חשוב נוסף הוא נושא חסינות העדר. ככל שיותר חלקים באוכלוסייה יתחסנו, כך הם יגנו גם על האוכלוסיות שלא יכולות להתחסן, כמו תינוקות קטנים עד גיל חצי שנה, ואנשים עם דיכוי של מערכת החיסון, או שנוטלים תרופות שמדכאות את מערכת החיסון”.
ישנן עוד אוכלוסיות שהן בסיכון גבוה למחלה קשה?
“גם ילדים קטנים שמערכת החיסון שלהם עדיין מתפתחת, נשים בהריון, שהשפעת יכולה להוביל להידרדרות גם במצב העובר, מבוגרים מעל גיל 65 וחולים כרוניים”.
ישנן תופעות לוואי לחיסון?
“החיסון עצמו הוא חיסון מומת, זאת אומרת שהוירוס עצמו לא יכול לייצר מחלה. תופעת הלוואי של החיסון, בדומה לכל החיסונים, הם בעיקר כאב מקומי במקום ההזרקה שחולף לאחר יום או יומיים, חום נמוך או חולשה כללית ובחילה קלה”.
מה לגבי תרופות סבתא? מרק עוף יעזור להקלה על התסמינים שלי?
“קודם כל כן. במרק עוף יש הרבה מלחים ומינרליים שהגוף צריך יותר בזמן מחלה כתוצאה מהתייבשות או הזעה מרובה.
חוץ מהמרק עוף של סבתא רצוי לשהות בבית במנוחה, להימנע מפעילות גופנית מאומצת ושתייה מרובה.
בנוסף ניתן לטפל בתסמיני השפעת גם בתכשירים לטיפול בתסמינים, כמו משככי כאבים להורדת חום וכאבי שרירים”.
“לצערי כרגע שיעור ההתחסנות באוכלוסייה הוא נמוך מאוד”, מסכם ד”ר ריכטר. “שיעור ההתחסנות הכללי בקופ”ח כללית עומד כרגע על 15%, ואילו בקרב הילדים מדובר על 10-11% בלבד.
נתונים אלה הם של מבוטחי כללית, אך ניתן להשליך מהם על נתוני ההתחסנות של כלל האוכלוסייה. אני מדגיש שוב כי זה הזמן ללכת ולהתחסן, כדי למנוע מחלות קשות ועומס שקיים גם כך בבתי החולים”.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל info@rgg-news.co.il