שבת , נובמבר 16 2024

“הווילה של שרת והלשכה של בן גוריון”: אושרה תוכנית השימור של רמת גן

הוועדה המחוזית תל אביב אישרה את תוכנית השימור ברמת גן. התוכנית עוסקת בכמות המבנים המיועדים לשימור מחמיר ובלתי מחמיר, וכן מיצוי זכויות הבנייה והדרך שבה תקודם הבנייה מסביב לאותם האתרים. ערן ניצן, יו"ר הוועדה המחוזית: יוצרו מנגנוני תמרוץ לבעלי הנכסים לשמר את המבנים

משטרת רמת גן. אתר שימור היסטורי | צילום: דר’ אבישי טייכר, מתוך אתר פיקיויקי
משטרת רמת גן. אתר שימור היסטורי | צילום: דר' אבישי טייכר, מתוך אתר פיקיויקי

הוועדה המחוזית תל אביב אישרה סופית את תוכנית השימור של העיר רמת גן. התוכנית, בשיתוף פעולה של הוועדה המקומית והמחוזית המועצה לשימור אתרים, מבקשת לשלב בין אתרים היסטריים, אדריכליים ועירוניים ולשלבם בהתחדשות הכלכלית והתרבותית של מרכז רמת גן.


  הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ העירונית

רוצים להדליף? שלחו וואטסאפ

הצטרפו לדף הפייסבוק שלנו


התוכנית חלה על כל מרחב העיר, אותו היא מחלקת ל-18 מתחמים לשימור וקובעת בו אתרי נוף ומבנים לשימור, תוך הגדרת הוראות לבינוי, פיתוח ושימור המרחב הציבורי והמבנים. התוכנית המופקדת כללה רשימה של 200 מבנים לשימור בלתי מחמיר, כאשר לאחר הליך שמיעת התנגדויות ארוך, החליטה הוועדה לצמצם את רשימת המבנים לשימור לא מחמיר ל-87, תוך התמקדות במבנים שלהם ערכים אדריכליים והיסטוריים גבוהים.

בין המבנים שהוגדרו לשימור ניתן למצוא:

  1. לשכת בן גוריון ברחוב שז”ר 5. המבנה תוכנן על ידי אדר’ צ’לנוב בשנת 1943, בסגנון בינלאומי ושימש כלשכת ראש הממשלה ושר הבטחון דוד בן גוריון. סביב הבית הדו-קומתי נטע הגנן הראשי של רמת-גן, משה כבשני, צמחיה עשירה ובריכת נוי שולבה במערך טראסות הצופה למרגלות הר אברהם.
  2. וילה שרת בתל בנימין – המבנה תוכנן על ידי אדר’ ג’ניה אברבוך בשנת 1936 עבור משפחת חירם. בשנת 1950 נרכש המבנה על ידי הממשלה עבור משה שרת ומשפחתו בתקופת כהונתו כשר החוץ הראשון עד מינויו לראש ממשלה ומעברו לירושלים בשנת 1953.
  3. משטרת רמת גן – המבנה תוכנן על ידי אדר’ פוסטר, טרנר ואוטו הופמן, המשרד המנדטורי לעבודות ציבוריות, 1942. הבניין מהווה אחת מתוך 60 מצודות טיגארט בריטיות, שנבנו בצמתים ובנקודות אסטרטגיות בארץ בעקבות המרד הערבי (מאורעות 1936-1939).
  4. בית החרושת קיהל תוכנן על ידי אדר’ א.מיטלמן בשנת 1950, והיה אחד מבתי החרושת הראשונים באזור התעשייה החדש של רמת גן, לימים מתחם הבורסה.

התוכנית כוללת מגוון מסלולים למימוש השימור, בניהם תוספות בנייה על גבי מבנה לשימור לא מחמיר או בניה בעורף המבנה לשימור, וכן עידוד התחדשות של מתחם הכולל מספר מבנים עם מבנה לשימור. כמו כן, התוכנית מאפשרת, ככל שלא ניתן לקבל פתרון למיצוי הזכויות במגרש לשימור, ניוד זכויות לאזורים אחרים בעיר בהם מתאפשרת בניה לגובה, כדוגמת הבורסה ברמת גן וצירי מערכת  ראשיים. ברוח התוכנית מקודמות מספר תוכניות כבר בימים אלו: תוכנית הרצל- קריניצי, הכוללת 2 מבנים לשימור לא מחמיר ותוספות, לרבות התחדשות עירונית במתחם, תוכנית היצירה 2 בבורסה, המאפשרת שימור 2 מבנים ביח”ר קיהל בבורסה ובית שרת בתל בנימין ותוספת זכויות לצורך הקמת מגדל תעסוקה.

האדריכל ריכארד קאופמן תכנן את לב העיר כ’עיר הגנים’, שהתבססה על תוואי הטופוגרפיה הקיים וקבעה גנים בפסגות הגבעות – גן אברהם וגן שאול וציר אזרחי-ציבורי בעמק שבין שני הרחובות הראשיים- ביאליק והרצל המהווים את ‘שעון החול’. הגנים, השדרות והחיבורים ביניהם מהווים את השלד הירוק של העיר, המלווה שדרות עצים ומעלי מדרגות ולצידם מבנים היסטוריים איכותיים.

מתכנן מחוז תל אביב במינהל התכנון, אדר’ ארז בן אליעזר:

“קידום תוכנית השימור העירונית לעיר רמת גן הינו אירוע ייחודי אשר מסכם עשור של מחשבות ורעיונות שכולם נועדו לשמר את אתרי הנוף הייחודים של “עיר הגנים” אשר תוכננה על ידי האדר’ ריכארד קאופמן לצד שימור מבנים בסגנונות מגוונים אשר מהווים עוגן להיסטוריה והתפתחות העיר רמת גן”.

יו”ר הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה תל אביב, ערן ניצן:

“לצד הפיתוח האינטנסיבי במרחב, הוועדה המחוזית מקדמת תוכניות שימור בכדי לכבד את המורשת והעבר הייחודי של כל אחת מהערים בגוש דן. תוכנית שימור היא תמיד תוכנית מורכבת ורגישה שמעמידה מצד אחד את האינטרס הציבורי בשימור מבנה בעל ערך היסטורי ואדריכלי ומצד שני מייצרת את מנגנוני תמרוץ לבעלי הנכסים לשמר את המבנים באמצעות מנגנון תמרוץ זכויות שניתן לניידן. מלאכת האיזון שהוועדה המחוזית ביצעה בתוכנית בכדי לאתר את המבנים לשימור ולקבוע את אופי השימור של כל אחד מהם נעשתה בתיאום ושיתוף עם העיר רמת גן, שיתוף הציבור ובניית מנגנונים שקופים ופשוטים ליישום”.

אולי יעניין אותך גם:

רמת גן מקום 5 במחזור בארץ, ומיהי מלכת האשפה הישראלית?

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל info@rgg-news.co.il

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות
לקריאת כל התגובות

תגובה אחת

  1. הלשכה של בן גוריון ברמת גן הייתה בסמטת ז”ר ולא זלמן שז”ר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

אולי יעניין אותך גם:

עיר ההשכלה של ישראל. גבעתיים | צילום אילוסטרציה: Canva

17% בלימודים: מיהי השכונה עם הכי הרבה סטודנטים בגבעתיים?

תפריט נגישות