לא היה קל להקשיב לישיבת המועצה האחרונה ברמת גן. הישיבה שהייתה אמורה להיות חגיגית ככזו שלאחר הבחירות הייתה כל דבר חוץ מכך.
הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ העירונית
אבל אם מישהו חושב שישיבות מועצה בטרם קום המדינה, היו חלביות יותר, אז להלן אנחנו מביאים את תיאורה של ישיבת מועצה ברמת גן של ב-11.4.1937, בעיתון דבר על ידי ישראל גלילי.
הקטע שמובא באדיבות “מכון לבון – ארכיון תנועת העבודה/אוסף עיתון דבר”, מתאר ביקורת נוקבת שמעלה ישראל גלילי ז”ל, שלאחר מכן יהיה שר בממשלה וחבר מפלגת מפ”ם, על מי שהפך להיות ראש העירייה המיתולוגי, ראש המועצה דאז אברהם קריניצי ז”ל.
יש לציין, הימים הם כעשור לפני קום המדינה, והקשיים מרובים. תיאורו של גלילי מהשמאל את הביקורת על ראש המועצה קריניצי ממפלגת הציונים הכלליים של הימין, צריך להיקרא גם בהקשר לעמדותיהם הפוליטיות.
להלן המאמר המלא:
רמת גן: מוניטין יצא לה זאת
גלילי על מפגש שקיימו בעלי בתים ומגרשים ברמת גן ושם מביא גלילי את דבריהם לפיהם “המיסים כבדים מנשוא… גדולים ממושבות אחרות… אי ניקיון ברחובות, חול, אבק… שכר לימוד גבוה”, כל אלו גרמו לנטישת תושבים.
גלילי אף מציין בהקשר זה ש-400 פועלים העובדים ברמת גן וסביבתה בכלל חיים בתל אביב.
התושבים אז דרשו, לדברי גלילי, “למצוא דרכים יצירתיות לעבודות ציבוריות. הוזלת החיים על ידי יצירת שוק, שכר לימוד חינם והטלת מיסים על שכנים ודיירים, גם אם הדבר כרוך בהענקת זכויות בחירה לתושבים”. למורת רוחו של ראש המועצה.
כמו כן, טוען גלילי, ששלטונו של קריניצי הוא שלטון של “מיעוט קטן שאינו רצוי בציבור”
במאמרו של גלילי יש רמזים עבים למה שהצית את הביקורת הנוקבת נגד מועצת רמת גן.
גלילי מספר על “מסיבת תעמולה לעיתון הבוקר” שנערכה בעיר. עיתון הבוקר שפעל עד לשנת 1969 ייצג את השקפתם של מפלגת הציוניים הכלליים שעליהם נמנה כאמור קריניצי – והיה היריב המוצהר של עיתון דבר.
כמו כן מציין גלילי פרשה נשכחת על קשיים רגולטוריים לבניית בניין בית הפועלים, בעוד מנגד, מועצת רמת גן מסרה לתנועת בית”ר מגרש, על אף העובדה שהיא מנתה אז כ-40 איש.
פתאום היה חושך – מישהו חתך את חוטי החשמל
גלילי מביא את תשובת קריניצי נגד בעלי הבתים, ובמיוחד נגד בעלי הבתים האמריקאים שיצאו נגדו ועשו זאת “בחוסר אדיבות”. אבל התשובות שהוא נותן לא הניחו את דעת התושבים ולטענת גלילי:
“נמצאו ‘נעלמים’ שדאגו לחלץ אותו ומקורביו מ’צרה’ זו של התקפת בעלי הבתים, עלי ידי חיתוך חוטי חשמל -וימש החושך”.
אלא שלטענת גלילי האסיפה לא נתפזרה והתקיימה לאור נרות ועל אף הפרועותיהםשל שליחי “הרוויזיוניטסים” (אנשי הימין).
גלילי חותם את מאמרו בכך שבעלי הבתים מבקשים לקדם את המקום “ולפרוק מעליהם את… אלו שגילו חוסר כשרון לנהל את רמת גן ולהצעידה קדימה”.
בכל זאת, לא כל כך נורא הקריניצי הזה
בכל זאת, כנראה שאברהם קריניצי ידע מה הוא עושה. לא לשווא הוא נחשב ל-“אבי הרמת גנים” וראש העירייה המיתולוגי של העיר. תחת קריניצי ששימש כראש העירייה עד למותו בשנת 1969 בתאונת דרכים, רמת גן הפכה להיות אחת הערים המרכזיות בישראל.
מנגד, גם גלילי הוכיח שיש לו לא מעט כשרון, כשהמשיך לקריירה פוליטית וצבאית מזהירה. בין השאר שירת גלילי כראש מפקדת ההגנה הארצית, ניהל את המו”מ להכנסת אצ”ל והלח”י לתוך צה”ל וכן שירת כשר בממשלות ישראל.
מעניין מה שני אישים אלו היו חושבים היום על אותם חילוקי דעות סוערים שאפפו אותם אז, עוד בטרם ליהודים הייתה מדינה.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל info@rgg-news.co.il