לפי נתוני דו”ח העוני בשנת 2022 חיו בישראל 1.98 מיליון נפשות עניות בישראל, בהם 873.3 אלף ילדים ו-153.5 אלף אזרחים ותיקים.
ברמת גן היו בשנת 2022 כ-12% משפחות שחיות מתחת לקו העוני ו-9% מילדי העיר מתחת לקו העוני.
בגבעתיים כמות המשפחות העניות בשנת 2022 עמדה על 9.7%. 6.8% מילדי העיר מוגדרים עניים.
בין 2021 ל-2022 תחולת העוני הנמדדת לפי הכנסה כלכלית נותרה ללא שינוי ועמדה על 20.9% בקרב נפשות בעוד בקרב המשפחות חלה ירידה מ-20.5% ל-20.2%. כמו-כן, דו”ח העוני של הביטוח הלאומי מראה שישנן קרוב למיליון נפשות בגיל העבודה שעניות בישראל.
בשנת 2022 עלה שיעור הנפשות החשות עניות ושיעור משקי הבית שלא הצליחו לכסות את כל הוצאותיהם, ועלה גם שיעור המוותרים מסיבות כלכליות על ארוחה לפחות פעם ביומיים ועל פעילויות פנאי. לעומת זאת, שיעור המוותרים על טיפולים רפואיים ותרופות מרשם בשל סיבות כלכליות, דומה לשנה קודמת.
גם השנה רואים בבירור שבהשוואה בינלאומית, העוני בישראל הוא מבין הגבוהים ביותר מבין הארצות המפותחות. בקרב נפשות וילדים – ישראל מדורגת שנייה לאחר קוסטה ריקה ובקרב אזרחים ותיקים היא מדורגת גם במקום גבוה – לאחר מדינות כמו יפן, אוסטרליה וארה”ב.
ממצאי העוני בפריסה גאוגרפית מראים כי ממדי העוני במחוזות ירושלים, הצפון והדרום גבוהים מהממוצע. תחולת העוני של משפחה מגיעה ל-36.1%, 22.9% ו-22.5% בהתאמה. לעומת זאת, במחוזות תל אביב והמרכז שיעורים נמוכים מהממוצע.
10 הערים העניות ביותר ביישובים מעל ל-80 אלף תושבים הם: מודיעין עילית, ירושלים, בית שמש, בני ברק, נתניה, לוד, אשדוד, באר שבע, חיפה ובת ים.
מ”מ מנכ”ל הביטוח הלאומי, ירונה שלום: “דוח העוני אותו מוציא הביטוח הלאומי בכל שנה הוא כלי עבור קובעי המדיניות והמחוקק בדבר מצב העוני, אי השוויון וחומרתו במדינת ישראל. הביטוח הלאומי מלווה כל חקיקה חברתית ואומר את דעתו במסגרת הדיונים בכנסת כמי שפוגשים את הציבור באופן יומיומי ומנסים לסייע במצבים של קושי. במצבים של מצוקה אנו רואים שסיוע וקצבאות מוציאות מעוני ומאפשרות מחייה בכבוד. הביטוח הלאומי מפעיל תוכניות תעסוקה בשיקום ומממן תוכניות בעולם העבודה במסגרת קרנות הביטוח הלאומי כדי לאפשר סיוע מקיף ככל הניתן לטובת יציאה מהעוני וכך נמשיך לעשות”.
שר העבודה, יואב בן צור: “גם בשעת מלחמה, יש לדאוג גם למשפחות ולאזרחים בעורף. נושא העוני מקבל משנה תוקף בתקופה שבה אדוות המלחמה משפיעות גם על חיי היום יום, יציאה לחל”ת במקביל להעברת הקלות ומתן קצבאות לאלו הזקוקים לכך. אין ספק שמדיניות של חמלה וערבות הדדית גם בכלכלה מוציאה מעוני והיא חייבת להשתלב גם באמצעים של תעסוקה ושכר הולם. אני רואה חשיבות גדולה בין השילוב של סיוע בקצבאות יחד עם מתן כלים במסגרת תעסוקתית ולשם גם אנתב את פעילות משרדי”.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל info@rgg-news.co.il