יום שישי , אפריל 4 2025

הצצה נדירה מהחיים מתחת לאדמה בגבעתיים

סיור חדש וייחודי של איגודן ותאגיד מי גבעתיים מציע חוויה לימודית וחווייתית לתלמידי כיתות ד' בעיר וגם – לאן הולכים כל המים של תושבי העיר גבעתיים?

מי גבעתיים
צילום: מי גבעתיים

בשנה האחרונה חברו “מי גבעתיים” ו-איגודן (אגוד ערים דן לתשתיות ואיכות הסביבה) במסגרת תוכנית חינוכית שאיגודן מעביר ב-15 השנים האחרונות בנושא סביבה ומים בקרב בתי ספר יסודיים ברחבי גוש דן, והוסיפו נדבך חשוב מעין כמותו לתוכנית: שיעורים המתמקדים בסיפור המים של העיר גבעתיים. בכל שנת לימודים משתתפים חמישה בתי ספר יסודיים (ממלכתיים וממלכתיים-דתיים) בתוכנית החינוכית של איגודן.


  הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ העירונית

רוצים להדליף? שלחו וואטסאפ

הצטרפו לדף הפייסבוק שלנו


“אנו גאים ושמחים על שיתוף הפעולה החדש הזה, שמצליח לשלב בין סיפורם של ראשוני מתיישבי העיר גבעתיים משנות ה-20 של המאה הקודמת, מי שהיו מקימי שכונת בורוכוב בעיר, לבין תכנית הלימודים הייחודית שאיגודן מפעיל מזה עשרות שנים בעיר”. מספר יו”ר דירקטוריון מי גבעתיים נועם גבריאלי.

גל שרעבי דמיאו, יו”ר איגודן: “תכנית הלימודים של איגודן פועלת מזה 15 שנים בקרב ערי גוש דן בהצלחה רבה. מאוד משמח שאפשר לייצר חיבורים מהסוג הזה. חלק מתפקידנו כתאגיד בינעירוני הוא לאתר את המשותף עם העירוני והמקומי. כאן הייתה הזדמנות יפהפייה לייצר גאווה ולמידה מקומיות עבור תלמידי העיר גבעתיים, ובכך לחזק את הטמעתם של ערכי הסביבה והמים בקרבם.”

על התוכנית:

“עושים סביבה ביחד” הינה תכנית העשרה המאושרת על ידי משרד החינוך ושמוצעת מדי שנה לכלל בתי הספר היסודיים של 7 הרשויות המייסדות והמנהלות של איגודן לתשתיות איכות הסביבה. במסגרת התוכנית למדים תלמידי כיתות ד’ סביבה מהי, בדגש על עולם המים בישראל, ערכי מחזור וקיימות ונחשפים לסיפור מחזור מי השפכים של גוש דן והפיכתם למי קולחין, המשקים 70 אחוז מחקלאות הנגב.

על שיתוף הפעולה עם תאגיד מי גבעתיים:

במסגרת שיתוף הפעולה בין איגודן למי גבעתיים נכתבו שני מערכי שיעור ייעודיים העוסקים בלעדית בהיסטוריה של המים של העיר גבעתיים, בגיאוגרפיה ובהיסטוריה שלה ובצרכים המשתנים של האוכלוסייה לאורך השנים, מימי העלייה השנייה, דרך תקופת המחתרות והקמת המדינה ועד ימינו הנוכחיים. המערכים כוללים גם יציאה פיזית לסיור בשני מוקדים מרתקים וידועים בעיר: מגדל המים ההיסטורי הממוקם בגבעת רמב”ם ובארות המים ומערך שאיבת המים הממוקמים בגינת אלון. בכך משלבת תוספת זו למידת שטח, גאווה מקומית וחיבור מעשי לערכי הסביבה והמים.

כמה פרטי מידע היסטוריים שדגמנו ממערכי השיעור הייעודיים של גבעתיים בנושא המים:

בתכניות המורחבת הוצגו כמויות המים שהעיר גבעתיים מייצרת וכעת, נחשפים לציבור הרחב כפי שנמדדו בשנת 2021:  4.3 מיליון קוב מים סופקו בשנת 2021, מתוכם כמחצית אספקה מבארות ומחצית ממקורות,  26,714 צרכנים, 24,661 מתוכן למגורים והיתר עסקים ומוסדות ציבור ועוד.

עם גדילת הישוב והקושי מלשנע מים ממקום למקום הוחלט להקים באר מים מול בית 10 ברחוב השומר שלימים הפכה למקור המים המרכזי בעיר. במקום הוקם מכון שאיבה – מבנה שבו משאבה המעלה את המים למעלה, אל פני האדמה.

מכון השאיבה נקרא מכון המים. כעבור שש שנים, כאשר הבריטים עוד שלטו בארץ ואסור היה ליהודים להחזיק נשק, שימש מכון המים את אנשי “אירגון ההגנה” כמקום לייצור נשק )תע”ש(. מכון המים שימש מקום הסוואה מצוין.

לא חלפו שנים רבות ובשנת 1927 , וועדת מכון המים והעובדים בו, החליטו על הקמת בריכה לאגירת מים בשכונת בורוכוב. הבריכה הראשונה היתה חשובה מאוד לתושבים כי היא הבטיחה אספקת מים סדירה.  המים הגיעו לבריכה מהקידוח הבאר. מהבריכה הזרימו את המים בצנרת תת קרקעית עד לבתי התושבים.

לתושבים רבים בגבעתיים היו משקים חקלאיים. הם גידלו ירקות ונטעו פרדסים והיו גם רפתות ולולים. התוצרת החקלאית שלהם עזרה לכל משפחה לשרוד בתנאים הקשים. את העודפים הם מכרו. בגנים ובבית הספר לימדו את הילדים לעבוד בחקלאות.

בשנת 1933 הוקמה שכונת רמב”ם. ישראל טיבר ואשתו עטרה, רכשו את האדמות ובנו בשכונה החדשה את ביתם. במקום נחפר קידוח נוסף ונמצאו מים. בראש הגבעה נבנה מגדל המים העומד על תילו עד היום.

בשנת 1933 הגיע מאיר קוזלובסקי. הוא ראה גבעה חשופה אשר מי שטיפס לראשה, ראה ממנה את בתי תל אביב. קוזלובסקי הקים בית ומשק חקלאי על הגבעה. גם בשכונה זו נחפרה באר, נבנתה בריכה והמים הוזרמו בצינורות לבתי התושבים.  אחרי שנים הוקם בראש הגבעה מצפה כוכבים. היום המקום משמש כנקודת תצפית מיוחדת. משהוקמה שכונה נוספת, שכונת פועלי הרכבת, נבנתה בה בריכת מים שסיפקה מים לתושבי השכונה.

בגבעת רמב”ם הוקמה בריכת שחייה ציבורית. הבריכה הייתה חדשנית ביותר באותם ימים ומשכה אליה תושבים רבים.  לראשונה, המים שמשו גם לצורכי שחייה והנאה. תלמידים הגיעו בהסעות מבתי הספר לשיעורי השחייה. גבעתיים היתה העיר הראשונה בארץ שבה המים שמשו לתצרוכת אישית – משפחתית, לחקלאות וגם לבילוי בבריכת שחייה.

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל info@rgg-news.co.il

לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות
לקריאת כל התגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

אולי יעניין אותך גם:

לזכרו של איציק בוזוקשוילי ז”ל. צילום: שירן פרץ

גבעתיים: חלוקה מרגשת של 150 מארזי “קמחא דפסחא” לזכרו של איציק בוזוקשוילי

תפריט נגישות