מאת: מערכת אתר http://www.miok.co.il
פרט לבדיקות הקשורות למערכת העיכול, אפשר לבצע סוגי פעולות שונים במסגרת הבדיקה כמו: עצירת דימום, שליפת גופים זרים, נטילת דגימה לצורך שליחתה לביופסיה, הרחבת היצרויות, כריתת פוליפים ועוד.
את הבדיקה מבצע רופא מומחה בגסטרואנטרולוגיה על ידי החדרת אנדוסקופ – צינור גמיש ודק בעל מצלמה זעירה בקצהו, אל תוך פיו של הנבדק, תחת טשטוש. התמונות שמצלמת המצלמה מוקרנות על מסך חיצוני בהגדלה רבה, ועל פיהן מאתר הרופא ממצאים שיש לתת עליהם את הדעת.
באלה נסיבות מומלץ לבצע גסטרוסקופיה?
לבדיקת גסטרוסקופיה מופנים מטופלים המתלוננים על תסמינים שונים בהם: קושי או כאב בבליעה, בחילות או הקאות, אי נוחות או כאב בחלק העליון של הבטן, כאב חזה שמקורו לא ידוע או צרבת נמשכת, אובדן תיאבון או ירידה בלתי מוסברת במשקל, אנמיה, הקאה דמית או צואה שחורה וכן במקרה של בליעת גוף זר.
ההכנה הנדרשת לקראת בדיקת גסטרוסקופיה
ככלל, ההכנה המתבקשת מהמטופל לפני הבדיקה היא להימצא בצום. זאת במטרה לרוקן את הקיבה והתריסריון של הנבדק כדי לאפשר צפייה טובה יותר באיברים הפנימיים ולהימנע מסיבוך כמו שאיפת מזון לריאות במהלך הבדיקה. חשוב להקפיד על הצום ועל הפסקת טיפול תרופתי במידת הצורך כדי שתוצאות הבדיקה תהיינה איכותיות.
כיצד מבוצעת הבדיקה?
משכה הממוצע של בדיקת גסטרוסקופיה עומד על כרבע שעה, והיא מבוצעת תחת זריקת טשטוש המוזרקת לווריד של הנבדק ומונעת ממנו לחוש כאב או אי נעימות במהלך הבדיקה. כאשר מתחילה השפעתו של הטשטוש מחדיר הרופא לפיו של הנבדק את צינור האנדוסקופ. יצוין כי פעולה זו אינה מלווה בכאב ואין בה כדי להפריע לנשימה.
בשלב הבא הרופא מתקדם באופן איטי והדרגתי מהלוע לוושט ומשם לתריסריון ולקיבה. לאורך הבדיקה ממולאת מערכת העיכול של הנבדק באוויר, במטרה לנפח אותה ולשפר את הצפייה בממצאים. נוסף על ההסתכלות והאבחון יכול הרופא לבצע כאמור סוגי פעולות שונים במהלך הבדיקה, דוגמת כריתת פוליפים או צריבתם.
האם ביצוע הבדיקה כרוך בסיכונים או בתופעות לוואי?
גסטרוסקופיה ידועה כבדיקה אמינה ובטוחה. סיבוכים הכרוכים בהליך הם נדירים, ועשויים להיות קשורים לזריקת הטשטוש הניתנת לנבדק לפני הבדיקה, או למהלך הבדיקה עצמה.
טרם הבדיקה מוסבר למטופל על אודות ההליך שהוא עומד לעבור והסיכונים הפוטנציאליים הכרוכים בו, והוא מתבקש לחתום על טופס הסכמה מדעת לביצוע הפעולה.
עם הסיבוכים האפשריים נמנים: שאיפת נוזל לריאות והיווצרות זיהום עקב כך, גרם נזק למיתרי הקול או לשיניים וכן סיבוך נדיר מאוד של התנקבות המעי – המצריך התערבות ניתוחית בשל היותו מסכן חיים.
סיבוך נוסף, נפוץ יחסית, הוא הופעת דימום מאזור כריתת פוליפ או מאזור לקיחת דגימה לביופסיה. זהו דימום קל הפוסק מעצמו.
בתום הבדיקה
לאחר הבדיקה הנבדק מועבר לחדר התאוששות לשהות של כשעתיים. חלק מהנבדקים מתלוננים על תחושה של אי נעימות ולחץ בעקבות האוויר המוזרם למערכת העיכול במהלך הבדיקה לצורך ניפוח, וכן על תחושות של בחילה או גירוי בלוע. תחושות אלה חולפות מאליהן במהרה. אכילה ושתייה מותרים בהדרגה בהתאם להנחיית הרופא. טרם השחרור, הרופא נפגש עם הנבדק ומוסר לו את תוצאות הבדיקה והוראות מיוחדות להמשך טיפול ומעקב. אם נלקחה ביופסיה במהלך הבדיקה, תוצאותיה יתקבלו בחלוף שבועיים. יש להגיע לבדיקה עם מלווה שכן בשל השפעת חומר הטשטוש אסור לנבדק לנהוג בתום הבדיקה במשך 12 שעות לכל הפחות.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל info@rgg-news.co.il